تهویه هوا یکی از مسائلی بوده است که از دوران های گذشته تا زمان حال توجه زیادی را به سوی خود جلب کرده است و بشر همواره در تلاش بوده است که برای تهویه و جابهجایی هوا از روشهای مختلف استفاده نماید.
تهویه هوا یکی از مسائلی بوده است که از دوران های گذشته تا زمان حال توجه زیادی را به سوی خود جلب کرده است و بشر همواره در تلاش بوده است که برای تهویه و جابهجایی هوا از روشهای مختلف استفاده نماید، به طور مثال، در گذشته با در نظر گرفتن راه هایی برای ورود و خروج هوا در یک محل، تهویه به صورت طبیعی انجام می شده است، اما در حال حاضر با پیشرفت علم و فنّاوری استفاده از انواع هواکش های صنعتی و خانگی گسترش عظیمی یافته است. از آن جایی که وجود هوای پاک در کارخانهها و محیطهای صنعتی از اهمیت طیادی برخوردار می باشد و این موضوع به خوبی جا افتاده است، از این رو هواکش های صنعتی به عضوی جدایی ناپذیر سوله ها و کارخانه ها تبدیل شده است؛ در کارخانه ها و سوله ها به دلیل انجام فرآیندهای پیچیده شیمیایی ممکن است آلاینده هایی در محیط پراکنده شوند که می تواند بر روی سلامتی افراد تأثیر گذاشته و موجب آسیب رساندن به آن ها شود؛ بنابراین، استفاده از هواکش های صنعتی در این اماکن جزء ضروریات می باشد. به طور کلی، هواکش صنعتی یا فن صنعتی دستگاهی است که برای تهویه هوا در واحد های متفاوت کارگاهی و کارخانه ای مورد استفاده قرار می گیرد و در واقع می تواند هوای تازه را با هوای آلوده به گاز و دود جایگزین نماید. هواکش صنعتی مانند نوع خانگی آن می باشد و از یک الکترو موتور، پروانه و قاب یا محفظه تشکیل شده است که به طور معمول اندازه آن از هواکش های خانگی بزرگ تر می باشد؛ علاوه بر این، قدرت موتور در هواکش های صنعتی بالاتر است به دلیل اینکه باید بتوانند حجم بیشتری از هوا را جابجا نمایند. در حالت کلی، با توجه به مسیر ورود جریان هوا، فن ها به سه دسته ی فن محوری، فن گریز از مرکز (فن سانتریفیوژ) و فن متقاطع تقسیم می شوند. انواع هواکش های صنعتی در دسته ی فن های محوری قرار می گیرند. هواکش های صنعتی پره هایی دارند که هوا را موازی با محور چرخش تیغه ها به حرکت در می آورند که قطر این هواکش ها می تواند بسته به نوع مصرف آن ها در اندازه های متفاوتی مورد استفاده قرار گیرند. هواکش های محوری که در صنعت تولید هواکش، به نام هواکش های آکسیال هم شناخته می شوند، در سه نوع مختلف تولید می شوند که در ادامه مطلب آشنایی کوتاهی در مورد آن ها پیدا خواهیم کرد.
انواع هواکش های صنعتی
هواکش پروانه ای
این نوع از هواکش ساختار ساده ای دارد و دارای دو، چهار یا شش پره می باشد. پروانه در این نوع فن ها از جنس فلز یا ترکیبات پلاستیک بوده و داخل قاب قرار میگیرد. در اندازه های کوچک، پروانه ها به طور مستقیم به الکترو موتور متصل می شوند اما در اندازه های بزرگ، پروانه ها به وسیله یک تسمه به موتور متصل می شوند. معمولاً جنس پره هایی که در هواکش های صنعتی استفاده می شوند فلزی هستند و برای حجم هوای زیاد و فشار استاتیک کم استفاده می شوند. این نوع از تهویه صنعتی می تواند جریان هوای معکوس ایجاد کند و در صورت گرفتن تهویه مناسب در محل نقش بسزایی ایفا می کند.
هواکش لوله محوری (فن آکسیال کانالی)
این نوع از هواکش کارایی بهتر و فشار بالاتری نسبت به هواکش پروانهای دارا می باشد و شکل ظاهری آن به مدل قبلی شباهت بسیار دارد، با این تفاوت که پروانه ها و الکترو موتور به جای قرار گرفتن در یک قاب بیرونی درون یک محفظه استوانه ای شکل قرار داده شده اند و پروانه آن چهار الی هشت پره با طراحی آیرودینامیکی یا مسطح دارد. این نوع از هواکش های صنعتی برای فشارهای متوسط و جریان بالا مناسب می باشند. استوانه کارایی هواکش را افزایش می دهد و طوری طراحی شده است که با نوک پره ها فاصله کمی داشته باشد. اتصال الکترو موتور در این نوع فن ها میتواند به صورت مستقیم یا تسمه پولی باشد به طور مثال برای کاربردهای صنعتی جهت تخلیه اسپری رنگ یا تخلیه دود به جهت عدم برخورد هوای آلوده با الکترو موتور و آسیب رسانی به آن از اتصال تسمه پولی استفاده می گردد.
هواکش پره محوری (جت هواکش)
این نوع از هواکش مانند هواکش لوله محوری می باشد تنها تفاوتی که دارد این است که در ساختار آن پره های راهنما قرار دارند و همچنین تعداد پره ها د این مدل افزایش می یابد. پره های راهنما جریان هوا را مستقیم می کنند و بازدهی هواکش و قابلیت های مربوط به فشار استاتیک را بهبود می بخشند. این پره ها موجب می شوند این نوع از هواکش ها، به عنوان پر بازده ترین هواکش محوری شناخته شوند. این نوع از هواکش ها معمولاً به عنوان جایگزینی برای هواکش های گریز از مرکز (فن سانتریفیوژ) استفاده می شوند به این دلیل که فضای کمتری نسبت به هواکش های گریز از مرکز (فن سانتریفیوژ) اشغال می نمایند. هواکشهای پره محوری صدای بسیار زیادی تولید میکنند. در این نوع فن ها اتصال الکترو موتور به پروانه یا به صورت مستقیم و یا به صورت کوپلینگی می باشد. فن های نصب شده در تونل رسالت از این دسته از فن ها می باشد.